DODATNE INFORMACIJE O ARS SEPTIMA SCENARISTIČKOM NATJEČAJU

 
 Voditelj programa:

mr.art. Arsen A. Ostojić,
redatelj i scenarist, predsjednik udruge Ars Septima

Član povjerenstva:
- Ognjen Sviličić, redatelj i scenarist

 

 
  Što je Ars Septima natječaj za scenarij?
Ars Septima Natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova funkcionira kao nacionalni scenaristički natječaj koji je izvorno, prije više godina, nastao u sklopu "Hartley-Merrill International Screenwriting Prize", međunarodnog scenarističkog natječaja koji je službeno ugašen tijekom 2009. godine, a kojeg je organizirala neprofitna organizacija iz Los Angelesa The Foundation for International Film Artists, pod pokroviteljstvom RKO Pictures. Radilo se o međunarodnoj scenarističkoj nagradi namijenjenoj mladim i neafirmiranim filmskim scenaristima koji nemaju ni jedan ili samo jedan realizirani scenarij za dugometražni igrani film. Svrha ove nagrade je bila potaknuti te scenariste diljem svijeta na pisanje, te im posredno pomoći pri realizaciji njihovih projekata prepoznavanjem talenta i kvalitete njihovih tekstova. Tako i Ars Septima Natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova namjerava ispuniti te dvije osnovne funkcije, a to je prvo da prepozna i nagradi najbolji hrvatski nerealizirani scenarij mladih i neafirmiranih scenarista u jednoj godini, i drugo, da tim istim mladim i neafirmiranim scenaristima pruži poticaj za pisanje vlastitih scenarija, kao i moguće predstavljanje njihovih radova profesionalnim filmašima u Hrvatskoj.
 
 
  Kako je nastala "Hartley-Merrill International Screenwriting Prize"?
Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća poznati producent Ted Hartley, predsjednik RKO Pictures kompanije iz Los Angelesa je tijekom posjete tadašnjem Sovjetskom Savezu uvidio potrebu za pomaganjem mladim scenaristima u bivšem istočnom bloku. 1991. godine je organiziran prvi natječaj, a vremenom su se priključivale i ostale zemlje, od Meksika od Južne Koreje, tako da je broj zemalja u jednom trenutku brojio gotovo trideset, što je natjecanje činilo istinski međunarodno značajnim. Ted Hartley je za svoju ideju uspio pridobiti podršku poznatih ljudi iz svijeta filma, kao npr. Roberta Redforda, Davida Puttnama, Line Wertmueller, Nikite Mihalkova, Ivana Reitmana i mnogih ostalih, te je uz njihovu potporu ovaj program i uspio zaživjeti. Posebno povjerenstvo u Los Angelesu je čitalo sve scenarije koji su pobijedili na nacionalnim natjecanjima, te je odlučivalo o prvoplasiranom, drugoplasiranom i trećeplasiranom scenariju na međunarodnoj razini. Nagrade su se tradicionalno objavljivale i dodjeljivale na filmskom festivalu u Cannesu gdje je The Foundation for International Film Artists unajmljivala paviljon unutar Festivalskog centra i organizirala prigodni domjenak, uz prisustvo nagrađenih scenarista, nacionalnih izbornika, sponzora te novinara. Arsen A. Ostojić je 2001. godine, na poticaj koordinatora natjecanja, pristao biti hrvatskim nacionalnim izbornikom, te je iz njegovog višegodišnjeg volonterskog angažmana i nastao hrvatski natječaj Ars Septima, koji se održava već desetu godinu zaredom. Financijsku podršku natječaju pružaju prvenstveno Motion Pictures Association of America, u zadnjih nekoliko godina i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, prvih godina pružao je i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, kao i razni sponzori.
 
 
  Kakva su dosadašnja hrvatska iskustva?
Hrvatska je ukupno 7 godina sudjelovala u "Hartley-Merrill International Screenwriting Prize" natjecanju. Među tadašnjim pobjednicima bio je i Aldo Tardozzi, sa scenarijem "Mrtvi uglovi" koji je kasnije realiziran u produkciji HTV-a, dok je u 2004. Hrvatska doživjela izuzetno priznanje: nacionalni pobjednik te godine, scenaristica Iva Kapetanović, postala je i sveukupnom pobjednicom na međunarodnoj razini sa svojim scenarijem o vukovarskoj tragediji, pod naslovom "Plaču li anđeli?". Taj događaj, objavljen na filmskom festivalu u Cannesu, izazvao je i u Hrvatskoj popriličnu medijsku pažnju. Također, prvi natječaj pod vodstvom udruge Ars Septima - za 2007 godinu - bio je objavljen u svim važnijim hrvatskim tiskovinama i web portalima. Pobjednički scenarij iz 2008. godine "Ono što je bitno" mladog autora Filipa Peruzovića uspješno su realizirali studenti 3. godine preddiplomskog studija Odsjeka produkcije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu kao više kratkometražnih igranih filmova u kojima glume poznati hrvatski glumci poput Urše Raukar, Božidara Bobana, Ivice Vidovića, Asje Jovanović, Vlatka Dulića, Slavka Jurage, Marije Tadić, Lane Barić i ostalih. Od osnutka udruge Ars Septima sredinom 2000-ih održano je deset natječaja, a natječaj za 2017. godinu će biti jedanaesti po redu, tj. ukupno petnaesti, računajući i period početkom 2000-ih kada je voditelj natječaja redatelj Arsen A. Ostojić radio bez pokroviteljstva udruge Ars Septima. Od 2009. godine, kada je nažalost ugašen međunarodni natječaj "Hartley-Merrill International Screenwriting Prize", natječaj za scenarije dugometražnih igranih filmova Ars Septima funkcionira isključivo kao hrvatski natječaj.
 
 
  Tko su dosadašnji nacionalni pobjednici?
2019 - "Petlja", Franjo Janeš - obrazloženje
2018 - "Viktorija", Anita Čeko - obrazloženje
2017 - "Neprilagođen", Ivana Šimić Sedić - obrazloženje
2016 - "Razlika u godinama", Ana Feil - obrazloženje
2015 - "Spajanje", Hani Domazet i Sanja Milardović - obrazloženje
2014 - "4REAL - kad je rock bio mrtav", Stjepan Karabatić - obrazloženje
2013 - "Kako sam se oženio", Vid Spindler - obrazloženje
2012 - "Slobodni mesari", Branko Ružić - obrazloženje
2011 - "Raj na zemlji", Vivien Karlović - obrazloženje
2010 -  Nagrada nije dodijeljena - obrazloženje
2009 - "Mi nismo odavde", Zoran Zekanović - obrazloženje
2008 - "Ono što je bitno", Filip Peruzović - obrazloženje
2007 - "F20", Hrvoje Sadarić - obrazloženje
2006 - "Zoo rat", Dražen Žarković
2005 - "Američki prevoditelj", Mile Rupčić
2004 - "Plaču li anđeli?", Iva Kapetanović (međunarodni pobjednik)
2003 - "Srce", Siniša Labrović
2002 - "Mrtvi uglovi", Aldo Tardozzi
 
 
 

Ars Septima, udruga za promicanje sedme umjetnosti  © 2006-2019